Hovedpinekursus 2 giver en grundig opsummering af de mest almindelige hovedpiner, vi møder i klinikken. Deltagerne vil få en gennemgang af de diagnostiske kriterier for migræne med og uden aura, tensionshovedpine, posttraumatisk hovedpine samt cervikogen hovedpine.
Dette fundament vil danne basis for en dybere forståelse af episodiske og kroniske tilstande og deres betydning for behandlingsforløbet.
Vi vil særligt fokusere på nakkens rolle og dens evne til at sensibilisere hjernestammen og det trigeminocervikale kompleks.
En vigtig del af kurset vil være patientdemonstrationen, med fokus undersøgelse og test lørdag og efterfølgende behandling søndag. Deltagerne vil lære, hvordan man vælger de relevante komponenter til behandling og rækkefølgen af disse, herunder praktiske eksempler på, hvordan en hel behandling kan struktureres. Vi vil også se på, hvordan man opbygger det optimale forløb opdelt i tre faser.
Desuden vil kurset indeholde manuel ledmobilisering, hvor flere teknikker vil blive afprøvet, og vi vil diskutere vigtigheden af at reproducere kendt smerte. Den manuelle myofasciale behandling vil også blive dækket med fokus på akupunkturpunkter, akupressur og triggerpunkter, der understøtter behandling ved relevante myofascielle fund.
Træning vil også være en del af programmet, herunder tests af pulsoverfølsomhed via cykel- og løbebåndstest.
Vi vil desuden se på muskulære deficits gennem styrke- og stabilitetstest og tilhørende træning. Yderligere vil vi berøre øvrige non-farmakologiske interventioner såsom neuromodulation samt kost, vitaminer og mineraler.
Vi vil desuden lære om triggerhåndtering og hvordan man tester forskellige triggere.
Kurset vil indeholde lige dele evidensbaseret teori og praksis, som på kursus 1.
Målet er at ruste klinikeren til at håndtere mere komplekse hovedpinepatienter og sammensætte det optimale behandlingsforløb.
Deltagere: Fysioterapeuter, osteopater og kiropraktorer